Fuksin ABC
Ainejärjestö: Saman aineen opiskelijat yhtyvät ja järjestäytyvät ainejärjestöihin. Historian opiskelijoiden ainejärjestö ja henkinen koti on vuonna 1945 perustettu Kronos ry.
Akateeminen vapaus: Opinnot ovat historian opiskelijoille ttkintovaatimusten puitteissa melko vapaita, eli opiskella saa mitä lystää. Kannattaa muistaa, että vapaus tuo mukanaan myös omaa vastuuta.
Akateeminen vartti: Akateeminen termi, synonyymi kouluaikojen banaalille termille ”välitunti”. Luennot alkavat varttia yli ja loppuvat (viimeistään) varttia vaille, ellei toisin ole mainittu. Eli esimerkiksi klo 12-14 luento tarkoittaa klo 12.15-13.45 luentoa.
Aleksandria: Oppimisen ydin, tämä suuri tietokonehelvetti Fabianinkatu 28:ssa. Lukupaikkoja, tietokoneita, ryhmätyötiloja. Mahdollisuus myös yökäyttöön avainpanttia (25€) vastaan.
Alina-sali: Uuden ylioppilastalon 3. kerroksessa sijaitseva juhla- ja biletila. Tutustuttaa niin uudet kuin vanhat opiskelijat rankan työn vaativiin rankkoihin huveihin.
Approt: Tekosyy juhlia keskellä viikkoa. Aiheina milloin mikäkin, esim. Mannerheim-appro ja Helsinginkadun approt. Tunnetaan lontoonkielellä nimellä pub-crawl. Suorituksista saa yleensä haalarimerkin, jota voi ”päivittää” korkeammalle tasolle useilla suorituskerroilla.
Arvosteluasteikko: 4-10. No eeeeeii, vaan 1-5. Nelosilla valmistuminen on siis jo varsin mallikas suoritus!
Botta: Ostrobotniatalo Kansallismuseon naapurissa, pohjalaisten osakuntien koti jo 100 vuotta.
Casa: Virallisesti Casa Academica, Hankenin ja Keskisuomalaisen Osakunnan koti Hietaniemenkadulla.
Civis: Akateeminen kansalaisnen, vanhempi opiskelija, ei-enää-fuksi. Teistäkin siis tulee tällaisia viimeistään vappuna.
Domma: Domus Academica. Asuntola Helsingin Kampissa, missä jotkut onnekkaat (ei Lauttasaaressa asuvat) asustelevat.
Domus Gaudium: eli ilotalo eli Uusin (Kolmas) ylioppilastalo Helsingin Kampissa kätkee siipiensä suojaan mm. Wiipurilaisen, Karjalaisen sekä Kymenlaakson osakunnan.
Dosentti: Henkilölle myönnetään dosentin (palkaton) virka, kun hän on väitöskirjansa jälkeen suorittanut tarpeeksi itsenäistä tutkimustyötä. Luennoi ja ohjaa opiskelijoiden työtä. Näitä on laitoksella useampikin.
Edari: Ylioppilaskunnan (HYY) edustajisto. Kts. HYY-esittely.
Eidos: Taidehistorian opiskelijoiden oma ainejärjestö, Kronoksen vähän nuorempi sisar.
Frank (opiskelijakortti): Tällä taikakortilla saat puoli-ilmaista opiskelijasafkaa. Kortilla saat opiskelija-alennukset. Kannattaa tilata hyvissä ajoin, sillä korttien valmistuminen kestää pitkään. Digitaalinen kortti löytyy ilmaiseksi ladattavasta sovelluksesta.
Fuksi: Juontuu saksan sanasta Fuchs tarkoittaen kirjaimellisesti kettua, mutta tällä kertaa tarkoittaa Sinua, ensimmäisen vuoden opiskelijaa.
Fuksiaiset: Initiaatioriitti yli muiden. Opiskelijoiden yhteishenkeä luova reissu Helsingin ytimeen ja valloittamattomaan Suomenlinnaan, jossa fukseille järjestetystä suunnistuksessa pisteitä ropisee erityisesti lahjonnalla. Kiva syysretki, jonka tavoitteena on että kaikilla on kivaa!
Guide: Flamman korvaava järjestelmä. Täältä löytyvät ohjeet lukuvuosi-ilmoittautumiseen ja melkein kaikki mahdolliset päivitetyt tiedot ja ohjeet.
Gradu: Kaikki loppuu aikanaan, niin myös Sinunkin opiskelusi. Maaliviivasi on gradu, ellet valitse tutkijan kultaista tietä.
Haalarimerkki: Gotta catch ’em all! Eri värisiä ja muotoisia kangaspaloja, joita ommellaan (huom. ei liimata!) sormet verillä haalareihin. Prosessiin kuuluu usein hikeä, verta ja kyyneliä. Fiksut käyttävät halpaa työvoimaa: kavereita.
Haalarit: Nykyään jo lähes ylioppilaslakkiin rinnastettavaksi opiskelijasymboliksi noussut univormu. Suojaa sateelta, pakkaselta, poliisilta ja auringolta. Kronoksen haalarit ovat elegantin tummansiniset, ainakin ensimmäisenä vuonna ennen monia seikkailuja ja tapahtumia.
Hallitus: Kronoksen hallitus järjestää monenlaista toimintaa kronoslaisten ehdoilla ja hyväksi. Valitaan vuosittain ja kokoukset ovat avoimia kaikille. Glasnost toteutuu näinkin.
Halloped: (Yliopiston) hallinnon opiskelijaedustaja, kts. HYY-osio.
HELKA: Kirjastotietokanta, joka kattaa yliopiston ja muidenkin kirjastojen koko aineiston. Toimii miten milloinkin. Nykyään yhdistynyt FInnan kanssa.
Hissakahvit: Rento tapahtuma, jossa opiskelijat ja henkilökunta tapaavat kahvin ja pullan äärellä. Paikalla saattaa vilahtaa arvokkaimpia mahdollisia akateemikkoja, emeritusprofessoreita.
Historicus: Svekomaaninen sisarjärjestömme: historia på svenska.
HOAS: Asuntosäätiö, josta saat halvalla katon pääsi päälle, ja ohuet seinät ympärillesi. Ensimmäisinä opiskelijavuosina soluasunnot ovat yleisimpiä, mutta harvinaisina vaihtoehtoina ovat myös kaveriasunnot, perheasunnot ja yksiöt.
Hol: Historian Opiskelijain Liitto. Suomen historian opiskelijoiden yhteenliittymä, järjestää kaksi kertaa vuodessa seminaarin jossain päin Suomea. Hieno mahdollisuus tutustua niihin, liki-myyttisiin ”Muihin”. Seminaarin yhteydessä järjestetään yleensä myös esim. yhteiset sitsit.
HOPS: Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma. Saat noppia tämänkin teosta, ja se auttaa Sinua suunnittelemaan opintojasai. Tätä ensimmäisenä syksynä laadittua suunnitelmaa ei kuitenkaan ole pakko orjallisesti noudattaa (onneksi).
HOPS-ohjaaja: Laitoksen henkilökuntaa, joiden tehtävänä on opastaa Sinua opintojen suunnittelussa ja sopeutumisessa.
Humanisticum: Humanistisen tiedekunnan ainejärjestöjen kattojärjestö, Kronoksen isoveli ja -sisko. Pitää puoliamme yliopiston suuntaan ja tarjoaa mahdollisuuksia tutustua muihin avarakatseisiin ihmisiin.
Humanistiklusteri: eli Klusse. Humanisticumin hallinnoimat kaikkien humanistisen tiedekunnan ainejärjestöjen käytössä olevat tilat Uuden ylioppilastalon 5. kerroksessa, huoneina mm. Utopia, Illuusio ja Lingva.
HYAL: Helsingin Yliopisto Ainejärjestöjen Liitto. AInejärjestöjen kattojärjestö, suuri ja mahtava. Kronoksen hyvä isäpuoli. Myös ainejärjestöjen edustajistoryhmä.
HY: Helsingin yliopisto, Sinun Alma Materisi ja opinajosi seuraavien vuosien ajan.
HYY: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Kaikkien meidän yhteinen elin. Valvoo kaikkea ja kaikkia, myös etujamme. Liittyminen on kaikille opiskelijoille pakollista, ja etuina ovat muun muassa opiskelija-alennukset sekä ilmainen terveydenhuolto (YTHS).
Hämis: Hämäläisten talo, Hämäläis-Osakunnan koti Urho Kekkosen kadulla Kampissa, Tavastian yläkerrassa.
ISHA: International Students of History Association. Järjestä seminaarimatkoja ympäri Eurooppaa, rennon akateemista meininkiö. Myös kivaa puuhaa vaihtarien kanssa Helsingissä.
Kandidaatti: Alempi korkeakoulututkinto, jonka tavoiteltu suoritusaika on kolme vuotta. Harva tähän kuitenkaan ehtii. Seuraava etappi filosofian ylioppilaan, fil. yo. -nimikkeen jälkeen.
Kansalliskirjasto (KK): Kuin toinen koti. Kirjoja about 10. kerroksessa ja päälle vielä toinen mokoma kerroksia maan alla.
Kansallisarkisto (KA): Historioitsijan kolmas koti, Rauhankatu 7. Arkistokurssit pidetään kellarin auditoriossa. Mikrofilmejä, tuomiokirjoja, lähteitä monenmoisia.
Kaisa: Ei kenenkään etunimi, vaan Kaisaniemeen pystytetty suurkirjasto, Fabianinkatu 30. Koostuu humanistisen, oikeustieteellisen, valtiotieteellisen ja teologisen tiedekunnan kirjastoista. Kirjoja lähes kaikesta maan ja taivaan väliltä. Täältä löytyvät tenttikirjat. Keväisin täynnä abeja ja pääsykokeisiin lukijoita.
KELA: Opintojesi rahoittaja, opintotuen myöntäjä. Mesenaattiasi tyydyttääksesi Sinun täytyy suorittaa 5 op jokaista tukikuukautta kohden. Hoituu 5 op per kuukausi -tahdilla.
Kielikeskus: Kieliopintojen suorituspaikka. Alkeista kertaukseen ja kiinasta venäjään.
Kronikka: Historian opiskelijoiden lehti ja tärkein äänenkantaja. Korkeatasoinen julkaisu [toim.huom.], joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
Kronos: Helsingin yliopiston suomenkielisten historian opiskelijoiden ainejärjestö. Suurin, kaunein ja seksikkäin. Kaikki kuuluvat Kronokseen. Jäsenyys on ilmaista ja antoisaa. Kronos on rakkaus!
Laitos: Oppiaineemme kuuluu ”upouuteen” (eli vuoden 2010 alusta) suurlaitokseen Kultahifiin eli Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokseen. Historian osasto vaikuttaa osoitteessa Unioninkatu 38 A. R.I.P Historian laitos (termi kuitenkin epävirallisesti käytössä).
Laitosneuvosto: Päättää suurlaitoksen asioista. Opiskelijajäseniä neuvostosta kolmannes.
Lisensiaatti: Yliopistollinen jatkotutkinto maisterin ja tohtorin tutkintojen välissä, FL.
Läpikäytävä: Pitkä käytävien, portaiden ja lasiputkien sarja Porthanian 3. kerroksesta Kaisa-kirjastoon asti. Kätevä oikopolku sadesäällä ja talvipakkasella. Tunnetaan myös nimellä opintoputki.
Maisteri: Tätä meistä tulee isona, FM. Ylempi korkeakoulututkinto, ohjeellinen suoritusaika on viisi vuotta, yleisin lienee seitsemän vuotta.
Metsätalo: Topelian ohella toinen humanistien keskittymä. Funkkisarkkitehtuuri kätkee sisäänsä luentosaleja, kielten opiskelijoita ja UniCafen. Unioninkatu 40. En nähnyt Metsätaloa puutaloilta, heh.
Minerva: Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Siltavuorenpenkereellä.
Moodle: Keskustelusivusto, jota käytetään oppimisympäristönä kursseilla. Parhaimmillaan käyttö voi olla turhauttavaa.
Nakki: Kaikille tuttu lihavalmiste, mutta mikäli nakki napsahtaa Kronoksen bilevastaavilta (jumalilta) juhlien alla, se ei tarkoita syötävää, vaan kovaa työtä. [Bilevastaavien huom. nakista ei voi kieltäytyä, sillä se on suuri häpeä.]
Nylle: Nylands Nation ja heidän talonsa Kasarmikadulla, alakerrassa Kaarle XII pubi.
Office365: ”Koko yliopiston yhteinen työkalu.” Yliopiston virallinen sähköposti, pilvipalvelu ja mitä vielä. Hyvin suuri osa viestinnästä tapahtuu virallisen sähköpostin välityksellä.
Op: Opintopiste eli noppa. Näistä se tutkinto koostuu, 180 tarvitaan kandin tutkintoon ja vielä 120 päälle maisteriksi valmistumiseen. Vastaa teoriassa noin 27 tunnin työtä. Siis se noppa, ei maisteri.
Opintoneuvonta: Humanistisen opintoneuvonta löytyy Metsätalolta. Lukuvuosi-ilmoittaumiset, viralliset opintosuoritusotteet yms. saat täältä.
Opinto-opas: Oodista löytyvät tutkintovaatimukset, tarjolla oleva opetus.
Opiskelijahuone: Opiskelijoiden tauko-/laumoittumistila tutussa Topeliassa (Unioninkatu 28), A-rapun yläkerrassa käytävän päässä. Kahvia ja teetä, ja mikä tärkeintä, suuri Aku Ankka -kokoelma.
Opiskelijanumero: Opiskelijat ovat nykyisin anonyymeja, tunnistettavissa vain numerosarjojen avulla. Omasi saat yliopistoon kirjautumisen yhteydessä. Tämän kirjoitat aina tentissä vastauspaperiisi tai esseen yläreunaan.
Osakunta: Ainejärjestöjen ohella tärkeimpiä opiskelijatoiminnan väyliä. Samasta maakunnasta kotoisin olevien yhteenliittymiä, joissa perinteitä vaalitaan ja hauskaa pidetään. Voit liittyä oman kotipaikkasi mukaan tai valita mielivaltaisesti mielenkiintoisen osakunnan.
Papyrus: Historicuksen lehti, kivoja kuvia siinä ainakin on. På svenska.
Penger: Siltavuorenpenkere Kruunuhaan pohjoisreunalla Snellmaninkadun päässä. Kasvatustieteellinen tiedekunta ja mm. opettajainkoulutuslaitos. Tänne tulevat kansankynttilät päätyvät.
Periodi: Kvartaalitalous on saapunut yliopistolle. Lukuvuosi on jakautunut neljään seitsenviikkoiseen perioodin, välissä yleensä opetukseton viikko eli tentti viikko eli perioditauko.
Polho: Luovaan valtsikalaiseen tyyliin nimetty POLiittisen Historian Opiskelijoiden ainejärjestö.
Portsu: Porthania Yliopistonkadulla. Luentosaleja, UniCafe, HumIT ja Oikeustieteellinen tiedekunta.
Proffa: Rouva/Herra Professori. Oppiaineen opetusta johtavat oppituolin haltijat. Emeritus/Emerita – virasta jo eläköitynyt yksilö, kunnioitettava sellainen, useimmiten (jo haudan lepoon siunattu) Mattui Klinge.
Pääkkäri: Yliopiston päärakennus, Unioninkatu 34. Se iso, keltainen, joonialaispylväinen rakennus Senaatintorin laidalla valtioneuvoston linnaa vastapäätä. Vanhalla puolella auditorioita, uudella saleja. Historian opiskelijoiden perinteinen luentosali Aud. XIII (sangen epämukavine penkkeineen) sijaitsee täällä.
Reittiopas: HSL:n kätevä nettipalvelu, jonka avulla suunnistat Helsingin sokkeloissa ja alati muuttuvissa liikennejärjestelyissä.
Sato: Satakuntalaisen Osakunnan talo Kampissa, mistä heidät löytää.
Sitsit: Akateeminen, vuosijuhlia rennompi, pöytäjuhla. Ruokaa, juomaa, paljon lauluja ja toisinaan muutakin ohjelmaa – syö ken ehtii. Virallisuus vaihtelee pukujuhlista haalarisitseihin. Varmaa kuitenkin on, että ruoka on kylmää ja juomat lämpimiä. Syksyllä järjestetään perinteiset fuksisitsit.
Suoritustavat: Opintopisteitä voit saada esimerkiksi osallistumalla luentosarjoihin, jotka sisältävät usein tentin, esseen tai luentopäiväkirjan, tenttimällä itse kirjallisuutta sekä kirjoittamalla kirjaesseitä. Valinnanvaraa riittää. Enjoy!
SYL: Suomen Ylioppilaskuntien Liitto, HYY:n kattojärjestö.
Taso: Valtsikan omaperäistä tyyliä kunnioittaen nimetty Talous- ja Sosiaalihistorian ainejärjestö.
Thirsty Scholar: Baari Fabianinkadulla ja terassi Topelian sisäpihalla. Täällä tulee vietettyä paljon aikaa niin kokoustaen kuin hengaillen. Mukavan lähellä Topelian luentosaleja.
Tohtori: Korkein yliopistollinen tutkinto. Viimeinen etappi on väitöskirja, joka pätevöittää jatkamaan tutkijan uraa korkeimmalla oksalla, nokkimisjärjestyksen yläpäässä.
Topelia: Historian ja kulttuurin tutkimuksen oma kortteli, Unioninkatu 38. Paikalla rakas UniCafe Topelias sekä vihreät lehdot, suihkulähde ja röökis. Aiemmin 1800-luvulla toiminut venäläisenä sotilassairaalana.
Tuutori: Tuutorisi, Sinun mentorisi, Yodasi, Mace Windusi, ystäväsi, vanhempasi, ystäväsi ja opastajasi opintojen alussa. Tutustuttaa opintoihin ja niiden sivussa käytävään elämäänkin. Käy ennen pitkää tarpeettomaksi.
UniCafe: Yliopiston ruokala, josta jokapäiväisen leivän salaatteineen voi ostaa opiskelijaystävälliseen huokeaan hintaan. Parikymmentä ruokalaa ympäri Helsinkiä, muun muassa Kaivopiha, Porthania ja Topelia ovat suosittuja. KELAn ruokatuen saa opiskelijakorttia vilauttamalla.
UniSport: Yliopiston kuntosali. Lajeja A:sta Ö:hön ja jokaiselle jotakin. Edulliseksi, lähes ilmaiseksi. Keskustakampuksella palvelee syksyllä 2017 avattu UniSport Kluuvi, jonne pääsee Tiedekulman sisäänkäynnistä. Toki muillakin UniSporteilla saa ja kannattaa käydä, mikäli sinne uskaltaa eksyä.
Utopia: Uuden ylioppilastalon 5. kerroksessa sijaitseva kerhohuone. Kts. Humanistiklusteri.
Uusi: Uusi ylioppilastalo, (valmistunut vuonna 1910) osoitteessa Mannerheimintie 5 A. Järjestötoiminnan Mekka ja HYY:n keskus. SIjaitsee Wanhan vieressä. Sisällä HYY:n toimisto 2. kerroksessa, Alina-sali 3. kerroksessa, osakuntien tiloja sekä Humanistiklusteri 5. kerroksessa.
Valtsika: Valtiotieteellinen tiedekunta, Unioninkatu 37. Niin ajatuksne kuin todellisuudenkin tasolla siirtyminen valtsikaan on alamäkeä, milä on valitettavaa, sillä tulevat opettajat joutuvat suurella todennäköisyydellä kokemaan valtsikan varjelluimman salaisuuden: taloustieteen.
Vastaanotto: Vastaanottavan oppiaineryhmämme vastaanottavaa henkilökuntaa tavattavissa heidän vastaanottoaikoinaan. Vastaamotettava saa keskustella vastaanottajan kanssa vastaanottavasti kaikesta, pulmasta kuin Pulmasta. Vastaanottoaika löytyy kunkin vastaanottajan työhuoneen ovenpielestä.
Virkailijat: Kronoksen hallituksen alaisuudessa toimivat virkailijat eli järjestöaktiivit, joille saa aina tulla kertomaan huolenaiheitaan. Voit liittyä virkailijaksi joulukuun vaalikokouksessa.
Vuosijuhlat: Kronoksen syntymäpäivät, vuosittain joulukuussa itsenäisyyspäivän tienoilla viettävä muodollinen pöytäjuhla illallisineen, pukuineen ja puheineen. Tanssia esiintynyt satunnaisesti.
Väinö IV: Kaktus, joka elää opiskelijahuoneellamme. Väinö I:n, Väinö II:n ja Väinö III:n perillinen. Alun perin Historicukselta saatu vuosijuhlalahja. Väinöstä pitää huolta kaktusvastaava, joka on edellisen hallituksen puheenjohtajan perintöpesti.
Wanha: Vanha ylioppilastalo, Uuden vieressä Kolmen Sepän aukiolla Stockmannia vastapäätä. Kahvia, pullaa, ledendoja ja stimuloivia virvokkeita. Myös livemusiikkia toisinaan.
Ylkkäri: Yliopistolehti, putoaa postiluukustasi joka toinen perjantai. Välistä asiaa, ja välistä vähemmän asiaa. HYY:n jäsenetuus, tunnetaan toisinaan nimellä Ylppäri.
YTHS: Ylioppilaiden TerveydenHoitoSäätiö. Jos tulee pipi, tule tänne. Jonotusaika on ”noin kuukausi” (eli todellisuudessa paljon, paljon enemmän ruuhka-aikana), joten pipit kannattaakin siis ennakoida hyvissä ajoin. Tärkeää myös muistaa maksaa pakollinen YTHS-maksu Kelalle joka lukukautena, toisin sanoen kaksi kertaa vuodessa.
