Fuksin ABC

Ainejärjestö: Saman aineen opiskelijat yhtyvät ja järjestäytyvät ainejärjestöihin, historian opiskelijoiden ainejärjestö ja henkinen koti on vuonna 1945 perustettu Kronos ry.

Akateeminen vapaus: Opinnot ovat historian opiskelijoille tutkintovaatimusten puitteissa melko vapaita, eli opiskella saa mitä lystää. Kannattaa muistaa, että vapaus tuo omaa vastuuta.

Akateeminen vartti: Akateeminen termi, synonyymi kouluaikojen banaalille termille ”välitunti”. Luennot alkavat varttia yli ja loppuvat (viimeistään) varttia vaille, ellei toisin ole mainittu.

Aleksandria: Oppimisen ydin, tämä suuri tietokonehelvetti Fabianinkatu 28:ssa. Lukupaikkoja, tietokoneita, ryhmätyötiloja. Mahdollisuus myös yökäyttöön avainpanttia vastaan (25€).

Alina-sali: Uuden ylioppilastalon 3.kerroksessa sijaitseva juhla- ja biletila. Tutustuttaa niin uudet kuin vanhat opiskelijat rankan työn rankkoihin huveihin.

Appro: Tekosyy juhlia keskellä viikkoa. Aiheina milloin mikin, esim. Mannerheim-appro ja Helsinginkadun-appro. Tunnetaan lontoonkielellä nimellä pub-crawl. Suorituksista saa yleensä haalarimerkin, jota voi “päivittää” korkeammalle tasolle useilla suorituskerroilla. Suosituimpien approjen liput myydään loppuun minuuteissa, joten kannattaa olla nopea!

Arvosteluasteikko: 4-10. Noeeeii, vaan 1-5. Nelosilla valmistuminen ei siis ole huono suoritus.

Botta: Ostrobotniatalo Kansallismuseon naapurissa, pohjalaisten osakuntien koti jo 100-vuotta.

Casa: Casa Academica, Hankenin ja Keskisuomalaisen Osakunnan koti Hietaniemenkadulla.

Civis: Akateeminen kansalainen, vanhempi opiskelija, ei-enää-fuksi. Teistäkin tulee tällaisia sitten Vappuna viimeistään.

Domma: Domus Academica. Asuntola Helsingin Kampissa, missä jotkut onnekkaat (ei Lauttasaaressa asuvat) asustelevat.

Domus Gaudium: eli ilotalo eli Uusin (Kolmas) ylioppilastalo Helsingin Kampissa kätkee siipiensä suojaan mm. Wiipurilaisen, Karjalaisen sekä Kymenlaakson osakunnan.

Dosentti: Henkilölle myönnetään dosentin (palkaton) virka, kun hän on väitöskirjansa jälkeen suorittanut tarpeeksi itsenäistä tutkimustyötä. Luennoi ja ohjaa opiskelijoiden työtä. Näitä on laitoksella useampikin.

Edari: Ylioppilaskunnan (HYY) edustajisto. Kts. HYY-esittely.

Eidos: Taidehistorian opiskelijoiden oma ainejärjestö, Kronoksen vähän nuorempi sisar.

Frank (opiskelijakortti): Tällä taikakortilla saat puoli-ilmaista opiskelijasafkaa. Kannattaa tilata hyvissä ajoin, sillä korttien valmistuminen kestää pitkään. Kortilla saat opiskelija-alennukset.

Fuksi: Juontuu saksan sanasta Fuchs tarkoittaen kirjaimellisesti kettua, mutta tällä kertaa Sinua, ensimmäisen vuoden opiskelijaa.

Fuksiaiset: Initiaatioriitti yli muiden. Opiskelijoiden yhteishenkeä luova reissu Helsingin ytimeen ja valloittamattomaan Suomenlinnaan, jossa fukseille järjestetyssä suunnistuksessa pisteitä ropisee erityisesti lahjonnalla. Kiva syysretki. Tavoitteena että kaikilla on kivaa.

Guide: Flamman korvaava järjestelmä. Täältä löytyvät ohjeet lukuvuosi-ilmoittautumiseen ja melkein kaikki mahdolliset päivitetyt tiedot ja ohjeet.

Gradu: Kaikki loppuu aikanaan, niin Sinunkin opiskelusi. Maaliviivasi on gradu, ellet valitse tutkijan kultaista tietä.

Haalarimerkki: Gotta catch ’em all! Eri värisiä ja muotoisia kangaspaloja, joita ommellaan (huom. ei liimata) sormet verissä haalareihin. Fiksut käyttää halpaa työvoimaa: kavereita.

Haalarit: Nykyään jo lähes ylioppilaslakkiin rinnastettavaksi opiskelijasymboliksi noussut univormu. Suojaa sateelta, pakkaselta, poliisilta ja auringolta. Kronoksen haalarit ovat elegantin tummansiniset, ainakin ensimmäisenä vuonna.

Hallitus: (Kronoksen): Järjestää toimintaa kronoslaisten ehdoilla ja hyväksi. Valitaan vuosittain, kokoukset ovat avoimia kaikille. Glasnost toteutuu näinkin.

Halloped: (Yliopiston) Hallinnon opiskelijaedustaja, Kts. HYY-osiota tässä lehdessä.

HELKA: Kirjastotietokanta, joka kattaa yliopiston ja muidenkin kirjastojen koko aineiston. Toimii miten milloinkin. Nykyään yhdistynyt Finnan kanssa.

Hissakahvit: Rento tapahtuma, jossa opiskelijat ja opettajat kohtaavat kahvin ja pullan (ainakin, jos sitä löytyy) äärellä. Paikalla saattaa vilahtaa arvokkaimpia mahdollisia akateemikkoja, emeritus-proffia.

Historicus: Svekomaaninen sisarjärjestömme: Historia på svenska.

HOAS: Asuntosäätiö, josta saat halvalla katon pääsi päälle, ja ohuet seinät ympärillesi. Ensimmäisinä opiskeluvuosina soluasunnot yleisimpiä, mutta harvinaisina vaihtoehtoina myös kaveriasunnot, perheasunnot ja yksiöt.

HOL: Historian Opiskelijain Liitto. Suomen historian opiskelijoiden yhteenliittymä, järjestää kaksi kertaa vuodessa seminaarin jossain päin Suomea. Hieno mahdollisuus tutustua niihin, liki-myyttisiin ”Muihin”. Seminaarin yhteydessä yleensä myös esim. sitsit tai muut bileet.

HOPS: Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma. Saat noppia tämänkin teosta, auttaa sinua suunnittelemaan opintojasi. Tätä ensimmäisenä syksynä laadittua suunnitelmaa ei kuitenkaan ole pakko orjallisesti noudattaa (onneksi).

HOPS-ohjaaja: Laitoksen henkilökuntaa, joiden tehtävänä on opastaa Sinua opintojen suunnittelussa ja sopeutumissa.

Humanisticum: Humanistisen tiedekunnan ainejärjestöjen kattojärjestö, Kronoksen isoveli ja -sisko. Pitää puoliamme yliopiston suuntaan ja tarjoaa mahdollisuuksia tutusta muihin avarakatseisiin ihmisiin.

Humanistiklusteri: eli Klusse. Humanisticumin hallinnoimat kaikkien humanistisen tiedekunnan ainejärjestöjen käytössä olevat tilat Uuden Ylioppilastalon 5. kerroksessa, huoneina mm. Utopia, Illuusio ja Lingva.

HYAL: Helsingin Yliopiston Ainejärjestöjen Liitto. Ainejärjestöjen kattojärjestö, suuri ja mahtava. Kronoksen hyvä isäpuoli. Myös ainejärjestöjen edustajistoryhmä.

HY: Helsingin Yliopisto, sinun Alma Materisi ja opinahjosi ainakin seuraavat viisi vuotta, ellei pitempääkin.

HYY: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Kaikkien meidän yhteinen elin. Valvoo kaikkea ja kaikkia, myös etujamme. Liittyminen kaikille opiskelijoille pakollista, etuina muun muassa opiskelija-alennukset sekä ilmainen terveydenhuolto (YTHS)

Hämis: Hämäläisten talo, Hämäläis-Osakunnan koti Urho Kekkosen kadulla Kampissa Tavastian yläkerrassa.

ISHA: International Students of History Association. Järjestää seminaarimatkoja ympäri Eurooppaa, rennon akateemista meininkiä. Myös kivaa puuhaa vaihtarien kanssa Helsingissä.

Kandidaatti: Alempi korkeakoulututkinto, jonka tavoiteltu suoritusaika on kolme vuotta. Harva tähän kuitenkin ehtii. Seuraava etappi filosofian ylioppilas, fil. yo. -nimikkeen jälkeen.

Kansalliskirjasto: (KK) Kuin toinen koti. Kirjoja about 10 kerroksessa ja päälle vielä toinen mokoma kerroksia maan alla.

Kansallisarkisto: (KA) Historioitsijan kolmas koti, Rauhankatu 7. Arkistokurssit pidetään kellarin auditoriossa. Mikrofilmejä, tuomiokirjoja, lähteitä monenmoisia.

Kaisa: Ei kenenkään etunimi, vaan Kaisaniemeen pystytetty suurkirjasto, Fabianinkatu 30. Koostuu humanistisen, oikeustieteellisen, valtiotieteellisen ja teologisen tiedekunnan kirjastoista. Kirjoja lähes kaikesta maan ja taivaan väliltä. Täältä löydät tenttikirjat. Keväisin täynnä abeja ja pääsykokeisiin lukijoita.

KELA: Opintojesi rahoittaja, opintotuen myöntäjä. Mesenaattiasi tyydyttääksesi Sinun täytyy suorittaa 5 op per tukikuukausi. Hoituu 5 op kurssi per kuukausi tahdilla.

Kielikeskus: Kieliopintojen suorituspaikka. Alkeista kertaukseen ja kiinasta venäjään.

Kronikka: Historian opiskelijoiden lehti ja tärkein äänenkantaja. Korkeatasoinen julkaisu [toim.huom.], joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Kronos: Helsingin yliopiston suomenkielisten historian opiskelijoiden ainejärjestö. Suurin, kaunein ja seksikkäin. Kaikki kuuluvat Kronokseen, jäsenyys on ilmaista ja antoisaa. Kronos on rakkaus.

Laitos: Oppiaineemme kuuluu ”upouuteen” (eli vuoden 2010 alusta) suurlaitokseen Kultahifiin eli Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokseen. Historian osasto vaikuttaa osoitteessa Unioninkatu 38 A. R.I.P Historian laitos (mutta termi vielä epävirallisesti käytössä).

Laitosneuvosto: Päättää suurlaitoksen asioista. Opiskelijajäseniä kolmannes.

Lisensiaatti: Yliopistollinen jatkotutkinto maisterin ja tohtorin tutkintojen välissä, FL.

Läpikäytävä: Pitkä käytävien, portaiden ja lasiputkien sarja Porthanian 3. kerroksesta Kaisa-kirjastoon asti. Kätevä oikopolku sadesäällä ja talvipakkasella. Tunnetaan myös nimellä opintoputki.

Maisteri: Tätä meistä tulee isona. FM. Ylempi korkeakoulututkinto, ohjeellinen suoritusaika on viisi vuotta, yleisin 7 vuotta.

Metsätalo: Topelian ohella toinen humanistien keskittymä. Funkkisarkkitehtuuri kätkee sisäänsä luentosaleja, kielten opiskelijoita ja UniCafen. Unioninkatu 40. En nähnyt Metsätaloa puutaloilta. Heh.

Minerva: Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Siltavuorenpenkereellä.

Moodle: Keskustelusivusto, jota käytetään oppimisympäristönä ”kehittyneimmillä” kursseilla. Pahimmillaan käyttö voi olla turhauttavaa.

Nakki: Kaikille tuttu lihavalmiste, mutta mikäli nakki napsahtaa Kronoksen bilevastaavilta (jumalilta) juhlien alla, se ei tarkoita mitään syötävää, vaan kovaa työtä. [Nakista ei voi kieltäytyä, sillä se on suuri häpeä, bilevastaavien huom.]

Nylle: Nylands Nation ja heidän talonsa Kasarmikadulla, alakerrassa Kaarle XII pubi.

Office365: ”koko yliopiston yhteinen työkalu”. Yliopiston virallinen sähköposti, pilvipalvelu ja mitä vielä. Hyvin suuri osa viestinnästä tapahtuu virallisen sähköpostin välityksellä. Mainarista löytyy kaikki mahdolliset sähköpostit.

Op: Opintopiste eli noppa. Näistä se tutkinto nykyään koostuu. 180 kandiksi ja vielä 120 päälle maisterin tutkintoon. Vastaa teoriassa n. 27 tunnin työtä. Siis se noppa, ei maisteri.

Opintoneuvonta: Humanistisen opintoneuvonta löytyy Metsätalolta. Lukuvuosi-ilmoittautumiset, viralliset opintosuoristusotteet yms. saat täältä.

Opinto-opas: Oodista löytyvät tutkintovaatimukset, tarjolla oleva opetus.

Opiskelijahuone: Opiskelijoiden tauko/laumoittumistila tutussa Topeliassa Unionkatu 38 A:ssa käytävän päässä. Kahvia ja teetä, ja mikä tärkeintä, viikoittainen Aku Ankka.

Opiskelijanumero: Opiskelijat ovat nykyisin anonyymejä, tunnistettavissa numerosarjojen avulla. Omasi saat yliopistoon kirjautumisen yhteydessä. Tämän kirjoitat aina tentissä vastauspaperiisi.

Osakunta: Ainejärjestöjen ohella tärkeimpiä opiskelijatoiminnan väyliä. Samasta maakunnasta kotoisin olevien yhteenliittymiä, joissa perinteitä vaalitaan ja hauskaa pidetään.

Papyrus: Historicuksen lehti, kivoja kuvia siinä ainakin on. På svenska.

Penger: Siltavuorenpenkere Kruununhaan pohjoisreunalla Snellmaninkadun päässä. Kasvatustieteellinen tiedekunta ja mm. opettajainkoulutuslaitos. Tänne tulevat kansankynttilät päätyvät.

Periodi: Kvartaalitalous on saapunut yliopistolle. Lukuvuosi on jakautunut neljään seitsenviikkoiseen periodiin, välissä yleensä opetukseton viikko eli perioditauko.

Polho: Luovaan valtsikkalaiseen tyyliin nimetty Poliittisen Historian Opiskelijoiden ainejärjestö.

Portsu: Porthania Yliopistonkadulla. Luentosaleja, UniCafe, HumIT ja Oikeustieteellinen tiedekunta.

Proffa: Rouva/Herra Professori. Oppiaineen opetusta johtavat oppituolin haltijat. Emeritus/Emerita – virasta jo eläköitynyt yksilö, kunnioitettava sellainen, useimmiten Matti Klinge.

Pääkkäri: Yliopiston päärakennus Unioninkatu 34. Se iso, keltainen, joonialaispylväinen siinä Senaatintorin laidalla valtioneuvoston linnaa vastapäätä. Vanhalla puolella auditorioita, uudella saleja. Historian opiskelijoiden perinteinen luentosali Aud. XIII (sangen epämukavine penkkeineen) sijaitsee täällä.

Reittiopas: HSL:n kätevä nettipalvelu, jonka avulla suunnistat Helsingin sokkeloissa.

Sato: Satakuntalaisen Osakunnan talo Kampissa, mistä heidät löytää.

Sitsit: Akateeminen, vuosijuhlia rennompi, pöytäjuhla. Ruokaa, juomaa, paljon lauluja ja toisinaan muutakin ohjelmaa – syö ken ehtii. Virallisuus vaihtelee pukujuhlista haalarisitseihin, varmaa kuitenkin on, että ruoka on kylmää ja juomat lämpimiä. Syksyllä järjestetään perinteiset fuksit sitsailuihin mukaan integroivat fuksisitsit.

Suoritustavat: Opintopisteitä voit saada esimerkiksi osallistumalla luentosarjoihin, jotka sisältävät usein luentotentin tai luentopäiväkirjan, tenttimällä itse kirjallisuutta sekä kirjoittamalla kirjaesseitä. Valinnanvaraa riittää. Enjoy!

SYL: Suomen Ylioppilaskuntien Liitto. HYY:n kattojärjestö.

Taso: Valtsikan omaperäistä tyyliä kunnioittaen nimetty Talous- ja Sosiaalihistorian Opiskelijoiden ainejärjestö.

Thirsty Scholar: Baari Fabianinkadulla. Täällä tulee vietettyä paljon aikaa niin kokoustaen kuin hengaillen. Mukavan lähellä Topelian luentosaleja.

Tohtori: Korkein yliopistollinen tutkinto. Viimeinen etappi on väitöskirja, joka pätevöittää jatkamaan tutkijan uraa korkeimmalla oksalla, nokkimisjärjestyksen yläpäässä.

Topelia: Historian ja kulttuurin tutkimuksen oma kortteli, Unionikatu 38, paikalla myös UniCafe. Vihreät lehdot, suihkulähde ja röökis. Aiemmin 1800-luvulla venäläinen sotilassairaala.

Tuutor: Tuutorisi, Sinun mentorisi, Yodasi, Mace Windusi, ystäväsi, isäsi, äitisi, rakastajasi ja opastajasi opintojen alussa. Tutustuttaa opintoihin ja opintojen sivussa käytävään elämäänkin hieman. Käy ennen pitkää tarpeettomaksi.

UniCafe: Yliopiston ruokala, josta jokapäiväinen leipä salaatteineen. Tosin muista ottaa vain yksi lasi maitoa/mehua/piimää. Parikymmentä ruokalaa ympäri Helsinkiä, Ylioppilasaukio, Pääkkäri, Portsu ja Topelia suosituimmat. KELAn ruokatuki opiskelijakorttia vilauttamalla.

UniSport: Yliopiston kuntosali. Lajeja A:sta Ö:hön ja jokaiselle jotakin. Edullisesti. Lähes ilmaiseksi. Keskustakampuksella palvelee syksyllä 2017 avattu UniSport Kluuvi, jonne pääsee Tiedekulman sisäänkäynnistä.

Utopia: Uuden ylioppilastalon 5. kerroksessa sijaitseva kerhohuone. Kts. Humanistiklusteri.

Uusi: Uusi ylioppilastalo, (valmistui 1910) Mannerheimintie 5 A. Järjestötoiminnan Mekka ja HYY:n keskus, Wanhan vieressä. Sisällä HYY:n toimisto 2. kerroksessa puhumattakaan Alina-salia, osakuntia ja Humanistiklusterin tiloja 5. kerroksessa, joita myös Kronos käyttää.

Valtsika: Valtiotieteellinen tiedekunta, Unioninkatu 37. Niin ajatuksen kuin todellisuudenkin tasolla siirtyminen valtsikkaan on alamäkeä, mikä on valitettavaa, sillä tulevat opettajat joutuvat kokemaan valtsikan varjelluimman salaisuuden: taloustieteen.

Varjocafé: Nettisivu, josta löytyy UniCafen ruokalistat näppärämmin. Säästää arvokasta selailuaikaa!

Vastaanotto: Vastaanottavan oppiaineryhmämme vastaanottavaa henkilökuntaa tavattavissa heidän vastaanottoaikoinaan. Vastaanotettava saa keskustella vastaanottajan kanssa vastaanottavasti kaikesta, pulmasta kuin Pulmasta. Vastaanottoaika löytyy kunkin henkilön työhuoneen ovenpielestä.

Virkailijat: Kronoksen hallituksen alaisuudessa toimivat virkailijat eli järjestöaktiivit, joille saa aina tulla kertomaan huolenaiheitaan ja joihin voi liittyä joulukuun virkailijakokouksessa.

Vuosijuhlat: Kronoksen syntymäpäivät, vuosittain joulukuussa itsenäisyyspäivän tienoilla viettävä muodollinen pöytäjuhla illallisineen, pukuineen ja puheineen. Tanssia esiintynyt satunnaisesti.

Väinö IV: Kaktus järjestötilassamme. Väinö I:n, Väinö II:n ja Väinö III:n perillinen. Alun perin Historicukselta saatu vuosijuhlalahja.

Wanha: Vanha ylioppilastalo, Uuden vieressä Kolmen Sepän aukiolla Stockmannia vastapäätä. Kahvia, pullaa, legendoja ja stimuloivia virvokkeita. Myös livemusiikkia toisinaan.

Yliopistonlehtori: Opetusvirka, lisänä hallinnointia ja tutkimusta. Vaaditaan tohtorin tutkinto.

Ylkkäri: Ylioppilaslehti, putoaa postiluukustasi joka toinen perjantai. Välistä asiaa ja välistä vähemmän asiaa. HYYn jäsenetuus. Toisinaan nimellä Ylppäri.

YTHS: Ylioppilaiden TerveydenHoitoSäätiö. Jos tulee pipi, tänne. Jonotusaika on ”noin kuukausi” (eli paljon, paljon enemmän ruuhka-aikana) joten pipit kannattaakin siis ennakoida hyvissä ajoin.